Kvadratura kruga

Parketar je završio gradaciju boja po Aninim instrukcijama. Preuređivanja novog stana krenulo je od perifernih prostorija. Okončano je središtem kuće. Ana je stala na ulazna vrata dnevnog boravka odakle je preglednost bila najbolja i pažljivo osmatrala svaki iznijansirani kvadrat poda. Negde na pola puta skeniranja kvadrata parketa pogled joj se sudario sa ivicom sopstvene senke. Zaobišla je i stala u drugi kraj sobe. Savršeno – zabola se Anina misao u poslednji skenirani kvadrat. Nameštaj je već na svom mestu, samo treba sačekati da ga dopreme. – provukla se misao kroz refleksiju vizije sobe.

Prelazak granica osećanja omogućavala su utisnuta vrata. U dnevnom boravku ostalo je zadovoljstvo. Iza vrata ateljea Ana je odisala radošću. Granica i utisnuta vrata između, osećanja zadovoljstva u dnevnom boravaku i osećanja radosti dok je držala kist u rukama u ateljeu, pređena je iskorakom svesti i telesnim pokretom. Sliku međa sa utisnutim vratima u varijetetima prostora projektovala je u realan prostor.  Iskockala je svako osećanje i spakovala u kvadrate kuće, posla, života.

U ateljeu je visila slika koja je , po Aninom mišljenju, iziskivala još malo dorađivanja. Njena prva i poslednja slika. Njen stvaralački opus i omaž zlatnom preseku života. Uhvatila se za novo pakovanje lenjira, neuprljanih, kojima je branila prelazak boja iz prostora u prostor slike. Činilo joj se da još uvek nije savršen kvadrat uokvirenog besa na slici. Lupom je tražila tačkice koje lebde iznad prave linije. Tu ih je obično najviše bilo. Ovoga puta ih, i najpažljivijim promatranjem, nije nalazila. Prešla je na drugi kvadrat. Pa treći. Nekoliko sati se upinjala da nađe odbeglu tačku iznad neke od linija okvira. Uspeha nije bilo. Radost zatočena u atelju se zgusnula i potpuno je obhrvala. Zaputila se u prostor bez osećanja i zaspala nepokrivena.

Nameštaj je stigao dan pred izložbu, onda kada je i isplanirala. Deo dnevnog boravka Ana je pretvorila u izložbeni prostor, privremeno, dok ne prođe izložbeni dan. Sa prijateljima je datum uskladila nekoliko meseci ranije kako bi bila sigurna da svi, zajedno sa njihovim prijateljima, mogu da prisustvuju izložbi. Sve je, danima ranije, isplanirala do detalja.

Sat pred dolazak gostiju Ana je počinjala da oseća tremu. Neočekivano. Menjala je prostorije ne bi li se ponovo smestila u kalup ravnodnevnice života ali je to činilo još nervoznijom. Odlučila je da popije čašu vina. Smestila se u fotelju ispred slike i lagano otpijala tečnost. Zna vino gde se blokiraju ponikle sinapse panike. – pomislila je. Dohvatila je vino i sipala još jednu čašu. Utrnula, skrenula je pogled sa slike na sat i s mirom prihvatila činjenicu da će gosti uskoro početi da pristižu. Dok je ustajala sa fotelje stala je nogom na dugu haljinu. Usled nemoći da se ispravi posrnula je napred zajedno sa čašom iz koje se otelo vino i prolilo po slici. Nakvašeno platno je počelo da se krivi a obojena osećanja da zadiru jedna u druge. Horor na Aninom licu ne bi opisalo svo bogatstvo, svih jezika, živih i mrtvih. U glavi joj je zujalo od pritiska.

Od trenutka kada je čula zvono na vratima do momenta kada je ispratila goste Ana se jasno sećala samo pitanja dve jako bliske osobe: – Ana, znači li ova slika da ću te iznova upoznavati? i
– Jesi li dobro? Na oba je odćutala.

Nakon što je ispratila prijatelje konfuzija Aninih osećanja je dosegla vrhunac od čega je osetila blagu vrtoglavicu. Legla je na parket i sklupčana u sebe zaspala u svojoj senci.

8 thoughts on “Kvadratura kruga

 1. Hank Moody says:

  Sjajno. Dvaput pročitah. Toliko planiranje, detaljisanje, teženje ka savršenstvu i sve propade u trenu. I na kraju zaspade u nesavršenstvu svoje sjene od koje je bježala.

 2. Pixel says:

  Meni su tvoje priče kao bro 3,14 jer se mogu ćitai sa bezbroj decimala. Ali najviše me fascinira ta tajnovitost tvog pisanja, kao i zagonetnost samo broja pi.
  Fenomenalno.

 3. Daisy says:

  Odlicno, krajnosti kao podsetnik da postoji i izmedju…
  Divan tekst!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s