Aut-ista

En En je klikom na dugme isključila prostor višeg reda i projektovala se u piksele. Piksele je ređala kako je htela i pojmila, do uređenosti, do entropije, do ludila, do nove uređenosti. Sebe je uvukla u svaki piksel.  Pikseli su imali osobno prostranstvo, elastičnost. Prijalo joj je tako, da misli osećaj, da ga razvlači, oblikuje. Kada bi obitavala u prostoru višeg reda, u trenucima projekcije u piksele, obitavala bi samo mehanički, zbog cigarete, kafe. Na sve zvuke, čak i one najtiše – do šumova, postala je preosetljiva. Već duže vreme je stagnirala na socijalnoj lestvici druželjublja.

Prostorom nižeg reda vladala je izdiferencirana slika unapred zamišljenih mogućnosti, ostvarenja. Nije bilo mnogo nepredviđenosti. Uglavnom je realizicaija pratila zamisao. Kada bi se i pojavio neki nesklad, lako bi piksel bivao premešten na novo piksel-mesto i time bi trenutna entropija bivala savladana, a slika ostvarenosti ponovo bivala savršena. Tako je En En ređala dane i piksele.

Neke milionite sekunde, nekog običnog dana, osetila je kako se stav prema emociji u prostoru nižeg reda sveo na stupnjeve njene gradacije u negativi amplitude: apatija, praznina, nestajanje. Nije više mogla ni da misli emociju. Ta pomisao raspršila je piksele, poređala ih sama do slike potpunog užasa autoportreta En En. Sablaznuta En En, ugasila je prostor nižeg reda, izmakla se i tako drhtava izašla na terasu. Na klupi je opazila devojčicu koja je imala specifičnu komunikaciju sa zamišljenim, smeštenu u prostoru višeg reda, satavljenu od gestikulacija, ponekih reči i dodirivanja vazduha. Devojčica je autista, zaključila je. Neka neobjašnjiva toplina je istinktivno vukla napolje. Želela je da zagrli devojčicu. Dok je trčala niz stepenice osećala se lakom kao vazduh. Na klupi, ispred zgrade, devojčica je već sedela u nečijem naručju. En En je ustukla, osmehujući se. Nasumice je izabrala stranu i otrčala raširenih ruku, grleći vazduh.

Toga dana su se, u prostoru višeg reda, srele poslednji put, autista i aut-ista. Istog tog dana, negde u prostoru nižeg reda, ostala je slika autoportreta En En zauvek zarobljena.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s