Starost

Sviće?  Ipak je zalazak, po bojama. Opipava prostor oko sebe u krevetu, traži naočare. Rećiće joj onaj koji sklapa ruke kada prigrabi bespovratno svaki sat ličnog vremena. Svačije postojanje ima svoje lično vreme. Časovnici su lični. Njen je digitalni. Pet i trideset i sedamnaest i trideset prave jasnu razliku između svitanja i zalaska. I ovoga puta ne nalazi naočare. Tada izdahne neizgovorenu rečenicu – zar je važno?

Brine. O deci, o naopakoj hijerahiji, o redosledu i vremenu ispijanja doza života. Brige će neko uslišiti. Želje su u brigama, zatočene. Kada je senka pored nje, gde joj je i mesto, i kada uspe da se pridigne, upali kandilo – lično svetlo koje jasno odvaja svetove, prisutne i naslućene. I sveci su tu, fotografije i ikone, iznad ličnog svetla. Moli se nemo svima njima koji je nemo promatraju. Dok ih gleda oni i nemo uzvraćaju molitve. Nemo najbolje govori. Ako nemoćne ruke prospu tečnost iz kandila tumači to kao loš znak. Onda se seti svakog crnog predmeta unetog u kuću i iznova ga prezre. Tada i želje jače stegne briga.

Ratovi joj nisu ubili duh. Ubija ga lični rat. On se ne završava, samo se bitke završavaju. Kada se bitka završi, popunjava prazan, opustošen prostor koji su unutar nje ostavili neprijatelji – samoća, strah, neizvesnost. Prostor ispunjava ljubavlju, nadom, zahvalnošću. Bude perioda učestalih bitaka kada ima osećaj da se praznine šire dok ne ispune jedna drugu. Tada je prazna a teška. Lakša je ispunjena.

Kraj života jeste kraj smrti jer smrt ne zna za smrt. Život zna za smrt. Noću joj mrtvi kopaju raku, pominju datume. Danju mirišu prineta kafa i goveđa supa. Ponekad se senka ne miri sa telom i luta od živog do mrtvog pa se i živi umrtve a mrtvi živnu. Mirisi su uvek siguran dokaz da senka ponovo prati telo. Jednom će se sa njim stopiti.

1853038

http://www.portrait-photos.org/photo/10019.html

2 thoughts on “Starost

  1. sfyontull says:

    Sjajno. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s